Wat is een powerbank?
Een powerbank is een soort kleine draagbare accu, waarmee je een smartphone, tablet en andere apparaten onderweg kan opladen. Je laadt de powerbank vooraf thuis op, daarna kun je zonder dat er een stopcontact in de buurt is je telefoon opladen. Echt superhandig voor als je op vakantie gaat dus, maar ook voor een festival, lange treinrit of dagje strand kan een powerbank van pas komen. Er zijn verschillende modellen verkrijgbaar, let bij het kopen vooral op het aantal USB-aansluitingen en de laadsnelheid.
Meestverkochte powerbanks
Bol.com
JIR Tech® Powerbank – Zonnepaneel – 30.000 mAh – Ingebouwde kabels – Snellader – Draadloos
79,95
Powerbank voor op reis kopen
Als je een powerbank voor op reis wilt kopen, zijn het formaat en de capaciteit vooral belangrijk. Kies er eentje uit die makkelijk in je rugzak past, maar toch minimaal 10.000 mAh levert, zodat je meerdere keren kunt opladen. Check ook of de powerbank een snellader functie heeft, zoals “Quick Charge” of “USB-C Power Delivery”, hiermee kun je een tablet of smartphone supersnel weer helemaal vol laden. Goede stevige behuizing is ook belangrijk als je de powerbank mee op reis neemt, dit beschermt tegen kortsluiting, oververhitting maar ook zorgt het ervoor dat hij tegen een stootje kan.
Waarom een powerbank onmisbaar is op reis
Als je op reis bent wil je natuurlijk graag contact houden met familie en vrienden, foto’s delen en het Google Maps kan ook wel eens van pas komen. Stress over een lege accu kun je dan niet gebruiken, dan is een powerbank een goede oplossing. Geen stopcontact nodig en je kunt gewoon tijdens het reizen laden, erg handig tijdens lange reizen, of in afgelegen gebieden. Als je onderweg gps gebruikt, muziek luistert of video’s kijkt kan de accu van je telefoon snel leegraken. Met een volle powerbank hoef jij je geen zorgen te maken over het opladen van je tablet of telefoon.
Powerbank voor in het vliegtuig
Je mag niet elke powerbank meenemen in het vliegtuig. De IATA (internationale overkoepelende luchtvaartorganisatie) heeft duidelijke regels opgesteld over het reizen met het vliegtuig met powerbanks. Als je gaat vliegen mag je 2 powerbanks meenemen, deze mogen samen een maximale capaciteit van 27.000 mAh (100 Wh) hebben. Zorg ervoor dat je de powerbanks niet in je koffer stopt, ze mogen alleen mee in je handbagage. Doe ze ook niet onderin je tas, de douane zal ze vaak wel even willen controleren.
Als je online zoekt naar een powerbank voor in het vliegtuig kom je vaak de capaciteit in Wh tegen. Dat is de eenheid voor batterij-energie die internationaal gebruikt wordt. Met deze formule kun je mAh omzetten naar Wh: mAh × 3,7 V ÷ 1000. Een powerbank van 20.000 mAh is dus (20.000 x 3,7) / 1000 ≈ 74 Wh
Powerbank met zonnepaneel
Een powerbank met zonnepaneel wekt energie op via zonlicht, handig als je op reis bent en weinig stopcontacten tot je beschikking hebt. Overdag laadt de zon je powerbank op en ’s avonds kun je met je powerbank je telefoon opladen. Let bij het kopen van zo’n powerbank op het vermogen van het zonnepaneel (minstens 2-3 W) en de totale capaciteit van de accu (liefst boven 10.000 mAh). Deze powerbank op zonne-energie is ideaal voor lange wandeltochten, op de camping of tijdens een festival. Het opladen van de powerbank met het zonnepaneel gaat redelijk langzaam, zorg dat je de powerbank eerst thuis oplaad en laadt met de zon als back-up.
Goedkope powerbank
Als je een goedkope powerbank wilt kopen betekent dat niet dat je een slechte powerbank in huis haalt. Er zijn betrouwbare merken, met goede reviews, die powerbanks tegen een redelijke prijs aanbieden. Goedkope powerbanks van rond de 15 à 20 euro bieden vaak 10.000 mAh, dual USB-poorten en bescherming tegen oververhitting. Let ook goed op de efficiëntie van het laden, een goedkope powerbank kan soms 20 tot 30% van het vermogen verliezen tijdens het opladen. Kijk naar bundelvoordeel, aanbiedingen en andere kortingen om goedkoop een powerbank te kunnen scoren.
Powerbank met draadloos opladen
Als je geen zin hebt om kabeltjes mee te nemen, dan is een draadloze powerbank een goede oplossing. Je kunt zo makkelijk je telefoon opladen door die op de powerbank te leggen. Houd in de gaten of de powerbank Qi-compatibel is en minimaal 5 W, maar liever 10 W kan leveren voor snel draadloos opladen. Sommige powerbanks voor draadloos opladen hebben ook een USB-poort zodat je tegelijk ook je oordopjes kunt opladen.
Kleine lichtgewicht powerbank
Als je gaat backpacken of kamperen is een kleine lichtgewicht powerbank onmisbaar. Er zijn modellen van 150 to 200 gram die makkelijk in je jas- of broekzak passen en 5.000 tot 7.500 mAh aan capaciteit leveren. Ondanks dat ze een handig reisformaat hebben kun je je telefoon vaak één keer volledig opladen met een volle powerbank, klein maar fijn dus. Sommige kleine powerbanks hebben zelfs ingebouwde oplaadkabeltjes, zo hoef je geen extra kabeltjes mee te nemen. Een kleine lichtgewicht powerbank is ideaal voor een festival, op de camping of een dagje strand.
Veelgestelde vragen over powerbanks voor op reis
Hieronder lees je enkele vragen die vaak worden gesteld over powerbanks. We hopen je met deze vragen te helpen bij je keuze voor de juiste powerbank voor jouw situati.
Een compacte en krachtige powerbank van 10.000 tot 20.000 mAh is ideaal voor op vakantie. Je kunt deze meerdere oplaadbeurten gebruiken.
Snelle, lichte powerbanks van 20.000 mAh met USB-C port en snellader functie zijn het beste voor onderweg. Denk o.a. aan de Anker PowerCore of Xiaomi Mi powerbank.
Ja, je mag een powerbank meenemen in het vliegtuig. Let wel op dat je ze nooit in je koffer (ruimbagage) mag meenemen maar altijd in je handbagage. Je mag maximaal 2 powerbanks meenemen, die samen 27.000 mAh (100 Wh) aan capaciteit hebben.
Vanwege brandgevaar is het niet toegestaan om de powerbank mee te nemen in je ruimbagage koffer. Lithiumbatterijen mogen niet in het ruim, bij calamiteiten moeten ze toegankelijk blijven.
Een powerbank van 20.000 mAh gaat gemiddeld 4 à 7 dagen mee, natuurlijk hangt dat ook af van welke apparaten je op wilt laden en hoeveel je die gebruikt.
Als je op reis bent kun je de powerbank het beste bewaren in je handbagage of dagrugzak, op een droge en koele plek.
Een powerbank van 20.000 mAh heeft meer capaciteit en is beter voor langere reizen. De 10.000 mAh powerbank is vaak compacter en is meer geschikt voor dagelijks gebruik.
Let bij het kopen van een powerbank vooral op de capaciteit, de snellader functie, het gewicht, het formaat, USB-poorten en de veiligheidscertificering.
Nee, zolang je een goede kwalitatieve powerbank gebruikt is het niet veilig voor je telefoon.
Ja, dat kan, de meeste moderne powerbanks stoppen vanzelf met laden als je telefoon vol is.
Met een powerbank van 40.000 mAh kun je ongeveer één keer je telefoon helemaal opladen, natuurlijk ligt het ook aan het batterijformaat van je telefoon.
Nee, met een standaard powerbank kun je geen elektrische fiets opladen. De powerbank levert niet genoeg vermogen, je zult dan een powerstation nodig hebben.