Elektronische koelbox, eten en drinken koel houden op reis
Als je een lange reis voor de boeg hebt, wil je natuurlijk ook eten en drinken meenemen voor onderweg. Een elektrisch koelbox is ideaal om je eten en drinken koel te houden. Of je nu met de auto naar Italië gaat, een dagje strand wilt pakken, of 2 weken gaat kamperen, een goede koelbox maakt je reis net wat comfortabeler.
De gewone koelbox met koelelementen is al handig, maar er zijn ook allerlei soorten koelboxen met stroom, van eenvoudige 12 volt koelboxen tot krachtige compressor koelboxen die zelfs kunnen vriezen. Sommige modellen hebben zelfs een zonnepaneel of werken met een ingebouwde accu. Op deze pagina helpen we je met het kiezen van de beste elektrische koelbox voor jouw wensen.
Populairste elektrische koelboxen
Bol.com
PEME Expedition Elektrische Koelbox – 39L – trekstang en wieltjes – 12 & 230 Volt
228,99
Wat is een elektrische koelbox eigenlijk precies?
Een koelbox die op stroom kunt aansluiten is een elektrische koelbox. Er zijn varianten voor in de auto met een 12 volt aansluiting, maar ook elektrische koelboxen die je op 230 volt netstroom kunt aansluiten.
Vaak heb je onderweg geen vriezer, dus koelelementen (die je in een gewone koelbox gebruikt) kun je niet opnieuw invriezen. Daarom is een elektrische koelbox erg handig voor onderweg of op de camping.
Je kunt elektrische koelboxen onderverdelen in 3 soorten:
- Thermo-elektrisch: licht en betaalbaar, koelt tot ongeveer 20 °C onder de buitentemperatuur
- Compressor: krachtig en nauwkeurig instelbaar, zelfs tot -20 °C
- Absorptie: werkt stil en is aan te sluiten op elektriciteit en gas
Hieronder vind je een handige tabel met de voor- en nadelen van deze koelboxen. Daaronder staat per koelbox nog een uitgebreide beschrijving om je te helpen bij het kiezen van de beste koelbox voor jou.
Type koelbox | Voordelen | Nadelen |
---|---|---|
Thermo-elektrisch Licht, betaalbaar, tot 20 °C onder omgeving |
– Licht en compact – Werkt op 12V en 230V – Koelt én verwarmt – Betaalbaar |
– Koelt traag – Minder krachtig bij hitte – Maakt ventilatorgeluid |
Compressor Krachtig, instelbaar, zelfs vriezen tot –18 °C |
– Koelt snel en krachtig – Onafhankelijk van buitentemperatuur – Instelbare temperatuur – Energiezuinig |
– Zwaarder en duurder – Niet fluisterstil – Meer techniek = kwetsbaarder |
Absorptie Stil, werkt op gas, 12V en 230V |
– Volledig stil – Werkt ook zonder stroom – Weinig slijtage |
– Moet waterpas staan – Koelt trager – Minder efficiënt bij hitte |
Thermo-elektrische koelbox
Een thermo-elektrische koelbox (ook wel elektrische koelbox) kun je aansluiten op 120 volt in de auto, of 230 volt op de camping. Je eten en drinken wordt gekoeld tot zo’n 20 graden onder de buitentemperatuur.
In de thermo-elektrische koelbox zit een peltier-element, dat kan koelen, maar ook verwarmen tot wel 65 graden. De warmtestand zul je vrijwel nooit nodig hebben.
Een elektrische koelbox is lekker licht, stevig en toch betaalbaar. Als de koelbox aan is, zul je wat gezoem van de ventilator kunnen horen en bij extreme hitte zit je sneller aan de grens van wat de koelbox aankan. Maar een picknick onderweg, kamperen of een dagje strand moet zeker lukken met een thermisch-elektrische koelbox.
Voordelen van een elektrische (thermo-elektrische) koelbox:
- Lichtgewicht en makkelijk mee te nemen
- Werkt op 12 V en 230 V – handig voor onderweg en op de camping
- Goed geïsoleerd: blijft ook na uitschakelen nog even koel
- Stevig en toch betaalbaar
Nadelen om rekening mee te houden:
- Minder geschikt voor erg warme landen (koelt max. 20 °C onder omgeving)
- Koelt traag: begin met gekoeld eten/drinken
- Maakt geluid door de ventilator
Compressor koelbox
Een compressie koelbox is eigenlijk de luxe versie onder de koelboxen. Net zoals je koelkast thuis werkt hij met een compressor, een verdamper en een condensor die zorgen samen voor een krachtige en constante koeling. Zo ben je niet afhankelijk van de buitentemperatuur, zelfs als het buiten 35 graden is, blijft jouw eten en drinken gewoon koud. Je kunt zelf de temperatuur instellen en in sommige modellen kun je zelfs diepvriesproducten of medicijnen vervoeren. Daardoor is een compressor koelbox perfect voor lange reizen en warme bestemmingen.
Je kunt ‘m aansluiten op 12 volt in de auto, 24 volt in een vrachtwagen of gewoon 230 volt op de camping. De compressor koelbox is wel wat zwaarder dan een simpele koelbox en je hoort af en toe de compressor aan slaan. Natuurlijk weegt dat niet op tegen het gebruiksgemak en de prestaties.
Voordelen van een compressor koelbox:
- Koelt snel en krachtig, tot wel –18 °C
- Blijft goed koelen, ook bij hoge buitentemperaturen
- Energiezuiniger dan je denkt
- Werkt op 12V, 24V en 230V
- Instelbare temperatuur, handig bij medicijnen of diepvries
Nadelen om rekening mee te houden:
- Niet fluisterstil – je hoort de compressor af en toe aanslaan
- Zwaarder en prijziger dan een standaard koelbox
- Meer techniek = iets minder hufterproof dan een passieve box
Absorptie koelbox
Als je op een natuurcamping staat waar je geen stroom hebt, kan een absorptie koelbox een goede oplossing zijn. Deze koelboxen kunnen werken op 12V, 230V én gas. Geen gezoem of gebrom, een volledig geruisloos werking, handig als je de koelbox in de buurt van je bed hebt staan.
Het systeem werkt met een slimme chemische reactie tussen absorptievloeistof en koelvloeistof. Hierdoor zijn er geen bewegende onderdelen nodig, wat de koelbox duurzaam en slijtvast maakt. Het is wel belangrijk om een absorptiekoelbox echt waterpas te zetten als je ‘m gebruikt. De koeling gaat wat langzamer dan bij een compressor koelbox en ze zijn wat gevoeliger voor hoge buitentemperaturen, de meeste modellen halen nog steeds wel zo’n 25 tot 30 graden onder omgevingstemperatuur
Voordelen van een absorptie koelbox:
- Werkt stil: geen geluid, geen bewegende onderdelen
- Drie energieopties: 12V, 230V en gas
- Gaat lang mee, weinig kans op slijtage
Nadelen om rekening mee te houden:
- Moet waterpas staan voor goede werking
- Koelt langzamer en minder krachtig bij hoge buitentemperatuur
- Niet de zuinigste optie qua energieverbruik
Koelbox met zonnepaneel
Als je graag avontuurlijke reizen maakt, waar je niet altijd toegang hebt tot stroom, is een koelbox met zonnepaneel ideaal. De accu van de koelbox wordt opgeladen door het zonnepaneel, zo kun je zonder stopcontact toch genieten van gekoelde drankjes en blijft je eten vers. Niet alleen handig voor op reis, maar ook voor festivals, een dagje strand of op een roadtrip.
Koelbox met wielen
Liever niet te veel tillen? Een koelbox met wielen biedt dan uitkomst, vooral als je een groter model hebt en veel spullen mee wilt nemen. Je rolt de koelbox makkelijk door het gras en over grindpaden op de camping, zonder te hoeven sjouwen. Erg handig als je met kinderen op vakantie gaat kamperen en al genoeg spullen moet dragen.
Camping koelbox
Als je gaat kamperen is een camping koelbox erg handig. Dit soort koelboxen zijn vaak wat robuuster en hebben meerdere stroomopties. Je kunt ze makkelijk aansluiten op de camping (230v), maar ook in de auto (12v), zo heb je ook onderweg koel drinken.
Koelbox met accu
Op plekken zonder stroom of voor onderweg, is een koelbox met ingebouwde accu erg handig. Meestal werkt deze wel een paar uur zonder stopcontact, ideaal voor een festival, een dagtripje of een lekkere picknick. Er zijn koelboxen met accu die je kunt opladen via een auto, met netstroom of met een zonnepaneel.
Houd er wel rekening mee dat de duur van de accu afhankelijk is van de buitentemperatuur en de ingestelde temperatuur op de koelbox. Als je een lange reis maakt, kun je kiezen voor een model koelbox waarbij je de accu los kunt opladen of kunt wisselen.
Verbruik van een elektrische koelbox
Hoeveel stroom een elektrische koelbox verbruikt, hangt o.a. af van hoe intensief je ‘m gebruikt.
Gemiddeld verbruikt een thermo-elektrische koelbox zo’n 40-60 watt per uur, deze staat vaak continu aan (helemaal op warme dagen).
De compressor koelbox is zuiniger, die slaat alleen als het nodig is aan, ondanks zijn krachtige koeling.
Een absorptie koelbox op stroom heeft een hoger verbruik (tot 100 watt), maar je kunt deze ook op gas gebruiken.
Tip: Bespaar verbruik door de koelbox efficiënt te gebruiken. Zet ‘m in de schaduw, sluit altijd meteen als je iets hebt gepakt en start met al voorgekoelde producten.
Bekende merken elektrische koelboxen
Er is veel keus qua elektrische koelboxen, er zijn een aantal merken die eruit springen als je kijkt naar kwaliteit en betrouwbaarheid.
Dometic
Staat bekend om krachtige compressor koelboxen, veel gebruikt door kampeerders.
Mobicool
Populaire koelbox vanwege een goede prijs-kwaliteitverhouding bij de thermo-elektrische modellen.
Tristar
Heeft een breed assortiment eenvoudige en degelijke koelboxen. Geschikt voor korte vakanties of incidenteel gebruik.
Veelgestelde vragen over een elektrische koelbox
Wil je een elektrische koelbox kopen, maar weet je nog niet precies welke? Op deze pagina heb je al veel informatie kunnen vinden. Hieronder nog enkele vragen en antwoorden die je kunnen helpen bij het kiezen van de beste koelbox voor jouw situatie.
Dat hangt af van het type. Een thermo-elektrische koelbox verbruikt gemiddeld 40-60 watt per uur en staat vaak continu aan. Compressor koelboxen zijn zuiniger omdat ze alleen aanslaan als het nodig is. Absorptie koelboxen verbruiken op stroom meer (tot 100 watt), maar kunnen ook op gas werken.
De compressor koelbox. Die werkt efficiënt en springt alleen aan als de temperatuur stijgt.
De absorptie koelbox. Die heeft geen bewegende delen en is dus helemaal stil, ideaal voor naast je bed of in een stille camper.
at hangt af van de isolatie, buitentemperatuur en hoe vaak je ‘m opent. Gemiddeld blijft de inhoud nog een paar uur koel, vooral als je begint met voorgekoeld eten en de box gesloten houdt.
Een koelbox koelt beter én langer dan een koeltas. Een koeltas is handig voor een korte trip, maar voor echt koel gemak kies je een koelbox.
In een goede compressor koelbox kun je vlees dagenlang bevroren bewaren, zolang je de temperatuur rond –18 °C houdt en de deksel zo veel mogelijk gesloten laat.
Dat verschilt per type. Een thermo-elektrische werkt met een peltier-element, een compressor koelbox gebruikt koelvloeistof en een motor zoals een koelkast, en een absorptie koelbox gebruikt een chemische reactie met gas of stroom.
Thermo-elektrisch: tot 20 °C onder omgevingstemperatuur.
Compressor: instelbaar tot –18 °C of lager.
Absorptie: tot 25–30 °C onder omgevingstemperatuur (mits goed waterpas).
Ja, vooral als je onderweg bent of gaat kamperen. Geen gedoe met ijs of koelelementen, en je eten en drinken blijven betrouwbaar koel.
Niet alle koelboxen zijn waterdicht. Zet ‘m droog neer, of in ieder geval onder een afdak. Zeker bij aansluitingen wil je geen nattigheid.
Voor dagtripjes is 20–30 liter vaak genoeg. Ga je kamperen met meerdere personen? Dan zit je met 40–50 liter al snel goed.
Krachtige koeling, ook bij tropische temperaturen. Je kunt de temperatuur instellen en zelfs bevriezen. Ideaal voor langere reizen.
Voor warme landen en constante koeling is een compressor beter. Absorptie is stiller en werkt ook op gas, handig als je geen stroom hebt.
Gemiddeld tussen de 30 en 50 watt per uur. Maar hij slaat alleen aan als het nodig is, dus over de dag verbruikt hij vaak minder dan een thermo-elektrische koelbox.
Een gewone powerbank is vaak niet krachtig genoeg om een elektrische koelbox goed te laten draaien. Alleen sommige kleine thermo-elektrische modellen werken kort op een zware powerbank. Voor compressor of absorptie koelboxen heb je echt een powerstation nodig: een draagbare accu met voldoende vermogen (meestal 150W of meer) en een 12V- of 230V-uitgang.