skip to Main Content

Onbezorgd op vakantie met de auto

Op vakantie met de auto is nog steeds erg populair, het is goedkoper dan vliegen en je kunt zelf het tempo van de reis bepalen en je route uitstippelen. Ook kun je op een autovakantie vaak meer meenemen dan als je gaat vliegen of je met de trein reist. Natuurlijk breng je wel lange tijd in de auto door, maar met de tips die je in dit blog leest zal dat geen probleem zijn!

autovakantie tips

Voorbereiding van de autovakantie

Met de auto op vakantie gaan kan erg leuk zijn, maar soms ook wel eens stressvol. Zorg er daarom voor dat je van tevoren goed voorbereid bent.

1) Zoek voordat je op reis gaat informatie over je bestemming en de route ernaartoe, zo kom je niet voor verrassingen te staan en weet je of je bijvoorbeeld een brandblusser, gevarendriehoek en een vignet bij je moet hebben. Maar denk ook aan de verkeersregels in de landen waar je gaat rijden.

2) Vertrouw ook niet blindelings op je navigatiesysteem, zorg dat je op Google Maps kunt checken en een papieren kaart is ook geen overbodige luxe. De app maps.me kun je offline gebruiken, erg handig als je niet je databundel al op de heenreis wilt verbruiken.

3) De auto mag je natuurlijk niet overslaan. Ga voordat je op vakantie gaat altijd even langs de garage om de auto te laten checken. Zo voorkom je de kans op schade onderweg en kan je echt zorgeloos op autovakantie.

4) Rust goed uit voordat je vertrekt, ga op tijd naar bed en drink ook niet te veel alcohol de dag voordat je vertrekt. De lange autorit kan erg inspannend zijn en je wilt niet in slaap vallen onderweg. Neem regelmatig een pauze en wissel het rijden als dat kan met iemand af.

Checklist voor vakantie met de auto

Behalve de punten die hierboven al genoemd zijn is het handig om een checklist te hebben, niet alleen voor de voorbereiding, maar ook voor de dingen die je allemaal mee moet nemen. Met deze zogenaamde paklijst weet je zeker dat je niks zult vergeten.

Autovakantie Checklist

Vink af wat je hebt gedaan of ingepakt. Je voortgang wordt bewaard!

Documenten, geld en vignetten

Gezondheid

Persoonlijke uitrusting

Apparatuur

Voor in de auto

Op reis met (jonge) kinderen

Op reis met kat of hond

Voor je van huis vertrekt

Zwanger op vakantie met de auto

Ook als je zwanger bent kun je gerust met de auto op vakantie gaan. Natuurlijk ligt het er wel aan hoe ver je bent in je zwangerschap en hoe je je voelt. Als je al ver in je zwangerschap bent is het verstandig om niet te ver van huis te gaan. Houdt rekening met deze punten als je op autovakantie gaat als je zwanger bent:

  • Draag je autogordel gewoon zoals het hoort, de heupgordel onder je buik en de diagonale gordel tussen je borsten en langs de zijkant van je buik.
  • Check je reisverzekering, zo weet je zeker of medische zorg wel wordt gedekt in jouw situatie.
  • Let goed op de signalen die je lichaam je geeft, ga direct naar een dokter als je hevige buikpijn, extreme zwellingen, bloedverlies of duizeligheid ervaart.
  • De kans op trombose is groter als je zwanger bent, neem wat vaker pauze en loop dan ook even.
  • Drink genoeg water en neem ook wat lichte (gezonde) snacks mee om te voorkomen dat je misselijk wordt.

Tips voor een autovakantie met kinderen

Een lange autorit met kinderen kan soms een uitdaging zijn, niet alleen voor de kinderen zelf maar ook voor de ouders. Om de autovakantie voor iedereen zo fijn mogelijk te maken zijn er een aantal dingen waar je rekening mee kunt houden. Lees onze tips hieronder.

Lange autorit met kinderen voorbereiden

Om de lange rit in de auto zo relaxed mogelijk te maken kun je:

  • Vroeg in de ochtend of ’s avonds vertrekken zodat de kinderen in de auto kunnen slapen.
  • Regelmatig pauzes plannen en bijvoorbeeld stoppen bij een plek met een speeltuintje zodat de kinderen ook even hun energie kwijt kunnen.
  • Een comfortabele zitplek creëren, denk aan een stoelverhoger, een nekkussen en een dekentje.
  • Rekening houden met wagenziekte, door kinderen vooruit te laten kijken, reispilletjes mee en lichte snacks mee te nemen.

Wat neem je mee in de auto voor de kinderen

Tijdens de rit kun je natuurlijk van een kind niet verwachten dat hij of zij de hele tijd, maar voor zich uit gaat zitten staren. Neem daarom o.a. wat dingen mee om zich te vermaken, zoals bijvoorbeeld een kleurboek, tablet, stickers, kleine speeltjes of luisterboeken.

Zorg er daarnaast ook voor dat de zon bij de kinderen in hun ogen schijnt en dat je wat te eten en drinken bij je hebt. Altijd handig om mee te nemen op een autovakantie met kinderen zijn natuurlijk snoetenpoetsers, pleisters, afvalzakjes en een extra setje kleding dat je bij de hand hebt.

De rit zelf

Tijdens de rit kunnen kinderen zich wel eens gaan vervelen. Zorg er daarom voor dat je de autovakantie ook voor hen leuk maakt, bijvoorbeeld door de bekende spelletjes “ik zie, ik zie, wat jij niet ziet”, “raadt het dier” of “zoek een blauwe auto”. Ook is er veel speelgoed voor onderweg te koop tegenwoordig. Stap ook zo nu en dan even uit en laat de kinderen rondlopen. Wees flexibel en accepteer dat je met kinderen niet hetzelfde tempo kunt aanhouden als met volwassenen, dan heeft iedereen een fijne autovakantie.

Tips voor een autovakantie met hond

Net als bij een lange rit met kinderen is het ook bij een autovakantie met je hond geen overbodige luxe om goed voorbereid op reis te gaan. Lees hieronder waar je rekening mee moet houden als je de hond meeneemt op je vakantie met de auto.

Voor de reis
Check voordat je op vakantie gaat de regels wat betreft honden in het land waar je naartoe gaat. Ga langs de dierenarts en zorg ervoor dat je hond gechipt is en de nodige vaccinaties heeft gehad, vergeet ook het dierenpaspoort niet. Maak een paar oefenritten als je hond het niet gewend is om lange tijd in de auto te zitten.

Tijdens de rit
Het is belangrijk dat je hond tijdens de autorit veilig reist. Om dit te doen kun je een honden autogordel, een reisbench of een speciale mand voor in de auto gebruiken. Stop regelmatig (om de 2 à 3 uur) en ga een stukje lopen met de hond en laat hem of haar even plassen. Neem vers drinkwater mee en zorg geef liever geen grote maaltijd vlak voor vertrek, zo voorkom je wagenziekte. Zorg voor een goede ventilatie in de auto, maar laat je hond niet op de tocht zitten. Laat de hond ook nooit alleen achter in de auto, de temperatuur kan zelfs met het raam op een kiertje al snel oplopen. Neem ook iets mee met een vertrouwde geur zoals een speeltje of deken, dat maakt de reis voor de hond minder stressvol.

vakantie met auto tips

De auto controleren voor de vakantie

Als je op autovakantie gaat, is het natuurlijk belangrijk om van tevoren de auto te controleren. Hieronder zetten we de onderdelen op een rijtje die je zeker moet checken voor de vakantie begint.

Vloeistoffen

  • Controleer het oliepeil.
  • Zorg dat het niveau van de koelvloeistof tussen min. en max. staat.
  • Check de ruitensproeiervloeistof.
  • Bekijk of er genoeg remvloeistof is en dat het niet vervuild is.

Banden

  • Het minimum aan profiel is 1,6 mm, maar voor andere landen kan een ander minimum gelden. In Oostenrijk is minimaal 4 mm verplicht.
  • Denk aan de bandenspanning, check het instructieboekje van je auto.
  • Bekijk de staat van de reserveband en zorg er ook voor dat je het gereedschap meeneemt om de band te vervangen als dat nodig is.

Verlichting en elektronica

  • Zet alle lichten aan en loop een rondje om de auto om te checken of ze het doen. Vergeet ook de remlichten niet.
  • Controleer of de accu goed is opgeladen, of de polen goed vastzitten en schoon zijn.
  • Test de airco, helemaal als je naar een warme bestemming gaat is dat belangrijk.

Remmen en ophanging

  • Als de remmen piepende of trillende geluiden maken is dat een teken dat er iets mis is, een trillend rempedaal is ook niet zoals het hoort.
  • Wanneer je het gevoel hebt dat de auto te veel nadeint als je over een drempel bent gereden is er waarschijnlijk iets mis met de schokbrekers.

Meenemen in de auto

  • Zorg dat er een gevarendriehoek in de auto ligt, dat is in veel landen in Europa verplicht.
  • Voor elke inzittende een hesje is ook verplicht in sommige landen.
  • Een EHBO kit is ook altijd goed om bij je te hebben, controleer of deze nog intact is voordat je op vakantie gaat.
  • Setje reservelampen en zekeringen.
  • Check of je een tolvignet of milieusticker nodig hebt.

Zware belading of aanhanger

  • Zorg dat je de bagage goed verdeeld, het zwaarste onderop en de lichtere spullen meer naar boven.
  • Check bij de dakdragers en de dakkoffer of alles stevig vastzit.
  • Controleer ook van de caravan, vouwwagen of aanhanger de bandenspanning en verlichting.

Met een elektrische auto op vakantie

Als je op autovakantie gaat met een volledig elektrische auto, zijn er behalve de dingen die hierboven zijn genoemd, nog wat specifieke zaken waar je rekening mee moet houden. Bekijk hieronder welke dingen belangrijk zijn als je met je elektrische auto gaat reizen.

Plan de route

  • Gebruik slimme routeplanner apps om meest efficiënte route te zoeken inclusief stops om de auto op te laden.
  • Plan de laadmomenten op laadstations langs de snelweg en voorkom laadstress.
  • Zorg dat je ook een lijstje hebt met alternatieve laadstations mocht je niet bij het geplande station terechtkunnen.
  • Sla de laadpunten op in je navigatie, sommige elektrische auto’s kun je alleen laden als je de laadstations instelt in je navigatie.

Betalen

  • Neem verschillende laadpassen mee, sommige werken namelijk niet overal.
  • Bedenk dat je in sommige landen alleen met een creditcard of app kan betalen als je wilt laden.
  • In landen als Frankrijk en Italië werken nationale laadpassen vaak beter dan internationale.

Efficiënt rijden

  • Rijdt gelijkmatig en trek niet onnodig snel op.
  • Check of je de juiste bandenspanning hebt, dit beïnvloed ook hoe zuinig je kunt rijden.
  • Gebruik regeneratief remmen om energie terug te winnen.
  • Minder gebruik van airco en verwarming kan ook schelen in het verbruik.

Slim laden

  • Check de laadmogelijkheden op de plaats van bestemming.
  • Neem een kabel mee, een type 2 kabel en schuko adapter voor een standaard stopcontact kunnen handig zijn.
  • Zorg dat je op rustige tijden je auto gaat laden, bijvoorbeeld ’s nachts.

Regels

  • In sommige landen heb je een milieusticker nodig en het loont soms om te checken of tolwegen korting geven voor je elektrisch auto.
  • Bepaalde landen hebben een maximum tijd die je mag laden of moet je meteen na het laden wegrijden om een boete te voorkomen.

Veelgestelde vragen over een autovakantie

Enkele leuke bestemmingen om met de auto op vakantie te gaan zijn o.a.:

  • Zuid-Duitsland, de Romantische Strasse, een route met kastelen, natuur en historische stadjes.
  • De Franse Alpen en de Provence, perfect voor wijn- en natuurliefhebbers.
  • Toscane en de Amalfikust in Italië, schitterende landschappen, heerlijk eten en mooie historische steden.
  • Noorwegen en Zweden, uitgestrekte bossen en fjorden.
  • Oostenrijk, de mooiste bergachtige wegen van Europa.
  • Andalusië en Noord Spanje, zon, de flamenco en witte dorpjes.
  • Plan de route en zorg voor alternatieven als er werkzaamheden of files zijn.
  • Neem genoeg pauze, het liefst om de 2 uur.
  • Zorg dat je genoeg drinkt, maar liever niet te veel cafeïne.
  • Eet gezond maar niet te veel, zo voorkom je dat je suf wordt.
  • Spaar je energie en gebruik cruisecontrol als dat kan.
  • Trek kleding en schoenen aan die comfortabel zitten.
  • Zet je favoriete muziek of podcast op.
  • Rij liever niet in de nacht als je niet gewend bent aan lange autoritten.
  • Zorg dat je belangrijke dingen die je snel nodig hebt binnen handbereik hebt liggen.
  • Check het weerbericht voor extreme omstandigheden.

Het advies is maximaal 8 à 9 uur op een dag te rijden, met elke 2 uur een pauze. Voorkom oververmoeidheid door af en toe te wisselen van chauffeur of een overnachting te plannen.

Professionele chauffeurs rijden vaak maximaal 9 uur per dag (bron).

Stop minimaal 15 tot 20 minuten nadat je 2 uur hebt gereden. Zo voorkom je vermoeidheid en voorkom je ongelukken. Loop tijdens deze pauzes ook even rond om je benen te strekken.